Az Ön logisztikai igényei - gondosságra szabva
Hírek
A koronavírus miatt hosszabb lesz a kínai holdújév
2020.01.29
A koronavírus miatt hosszabb lesz a kínai holdújév
Meghosszabbították a holdújévi szabadságok időtartamát február 2-áról február 9-éig

Mint már Önök is bizonyosan értesültek róla, hogy a kínai Vuhan városában és számos nagyvárosban Hopej tartományban a kínai holdújév alatt karantént vezettek be, egyelőre nem látható időtartamra a kitört korona vírus megfékezése érdekében. A hatóságok nagyon komolyan veszik a helyzetet és további intézkedésképpen Sanghajban, Ningboban és Guangdong tartomány egyes részein meghosszabbították a holdújévi szabadságok időtartamát február 2-áról február 9-éig. Elképzelhető, hogy a rendelkezés a későbbiekben akár a teljes országra kiterjedhet. Több nagyobb cég, köztük a Tencent is jelezte, hogy a munkakezdés időpontját kitolják erre az időpontra, a British airways pedig minden járatát törölte Kínából / Kínába. Ahogy az valószínűsíthető a kialakult helyzet a szállítmányozási szektort is érinteni fogja, bár ennek hatásait egyelőre még korai megjósolni. Annyi bizonyos, hogy a hajótér kapacitásokban és a fuvardíjakban kisebb-nagyobb mértékű ingadozással kell majd számolni, továbbá a megrendelt áruk átadásában csúszásokkal lehet kalkulálni. Folyamatosan monitorozzuk a helyzetet és amennyiben biztos információk jutnak a birtokunkba, azt jelezni fogjuk Önöknek.

 

Update! 2020.02.04.

Tovább bővült azoknak a légitársaságoknak a listája, amelyek felfüggesztették járataikat, melyek a következők: Czech Airlines, Swiss, Cathay, KLM, Austrian Airlines, Lufthansa, HK Airlines, American Airlines, Air Asia, Jetstar Asia, Air India, Austrian Airlines, Air France, IndiGo.

Wuhan kikötő kivételével a kínai fő kikötők továbbra is üzemelnek (Ningbo, Shanghai, Xingang, Qingdao, Shenzhen stb.) illetve a hajósatársaságok irodai munkatársai otthonról dolgoznak. A kieső árumennyiség miatt ún. Blank Sailing-eket fognak beiktatni a hajóstársaságok, amelyek rövidtávon várhatóan fuvardíj emelkedést generálnak, továbbá ideiglenes hajótérhiány is kialakulhat. A vasúti szállításoknál a legutóbbi információk szerint nem kell fennakadással számolni. Xian-ból és Zhengzhou-ból normál menetrendben fognak a vasutak indulni, kivéve Wuhant és Hopej tartományt természetesen, ahol a vírus miatt karantént rendeltek el.

Update! 2020.02.06.

Wenzhou-ban ami kb 900 km-re esik Wuhan-tól a járvány miatt február 19-ig a cégek nem kezdhetik meg a munkát. Ez a város Ningbo alatt helyezkedik el, így a közeljövőben elképzelhető, hogy Ningbo kikötőt érinthetik korlátozások. Ez az első város, ahol a február 9-ei dátumot kitolták 10 nappal.

Update! 2020.02.10. 

A Taiwan News tájékoztatása alapján korlátozásokat vezettek be Peking, Sanghaj, Tianjin és Chongqing városokban "Closed community management" címszóval (小區封閉管理).

Bővebben a következő linken olvashatnak az intézkedésekről: 

https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3874064?fbclid=IwAR3Zubcv3_E94tewC2GCHz3ONjfa0G8uiVqdWFAV9xnJiKiTip-9oR58IwA

Update 2020.02.13.

Sok vállalkozás a kormány függőben lévő jóváhagyását várja, hogy megindulhasson a termelés, de a cégek egy jelentős része részlegesen már vissza is tért a munkába Kína szerte. Mindezt természetesen szigorú állami kontroll és feltételek mellett. Leginkább ez az otthonról elvégezhető szellemi munkákat jelenti. Ennek megfelelően ezen a területen érezhető e legkisebb fennakadás. Az ügynökeinkkel zavartalan a kommunikáció, a kikötői operáció üzemel. A járvány negatív hatása által érintett iparágak pont azok területek, ahol a helyszínen magas számú élőmunkaerőre van szükség és ezek közé tartozik a közúti áru fuvarozás is. Általánosan elmondható, hogy ha egy kínai gyár esetleg meg is kezdhette a munkát, akkor is közúti fuvar kapacitás hiánnyal kell ideiglenesen megküzdenie, azaz elképzelhető hogy a rendelt áru elkészül Kínában, de nem tudják elszállítani a gyárból a kikötőbe. Legfőképpen a tengerparti városok ill tartományok érintettek, ahol magas az ingázó kínai munkások aránya.