Az Ön logisztikai igényei - gondosságra szabva
Hírek
Szuezi-csatorna baleset - Ever Given
2021.03.29
Szuezi-csatorna baleset - Ever Given

Tisztelt Partnerünk!

Sajnálatos baleset következtében az Ever Given nevű hajó homokpadra futott és keresztbe fordult a Szuezi-Csatornában 2021.03.23-án elzárva az utat a teljes Ázsia-Európa hajó forgalom elől. Jelen pillanatban több száz hajó várakozik a csatorna mind a két oldalán az áthaladásra, azonban a szakértők jelenlegi álláspontja szerint a beszorult hajó kiszabadítása, akár hetekbe is telhet, az elkövetkező napok döntőnek bizonyulnak majd a lehetőségeket illetően.

A műveletek elhúzódását látván feltehető, hogy a hajóstársaságok hamarosan meghozzák azt a döntést, hogy Afrika megkerülésével fogják tovább indítani a rakományokat, melynek következményeként minden ezen az útvonalon haladó szállítmány tranzitideje  emelkedni fog és nem kizárt egy Afrika kerülési pótlék bevezetése sem az érintett járatokra, valamint számítani lehet a kényszerű kikötői tárolások költségeinek áthárítására is. Ezek mértéke egyelőre ismeretlen, amint kapunk tájékoztatást róla, azonnal jelentkezni fogunk Önöknél. 

A baleset további következményeként  a torlódások, a felborult hajó menetrendek, továbbá a konténerek elégtelen rotációja miatt az elkövetkezendő időszakban minden export-import küldemény indulásában / érkezésében komolyabb csúszásokkal kell számolni.

Bízunk a holland és japán mentő csapat szaktudásában és mielőbbi sikerében, ill. a magunk részéről  mindent megteszünk a helyzet legjobb kezeléséért, az Önök érdekei védelméért.

Folyamatosan monitorozzuk a helyzetet és tájékoztatni fogjuk Önöket.

Együttműködésükben, megértésükben bízva,

Seahorse Kft.

 

UPDATE! 2021.03.29.

Az legújabb híradások szerint az Ever Given nevű hajót sikerült kiszabadítani, és hamarosan megindulhat a forgalom a Szuezi-csatornában. Ezzel egyelőre csak a probléma egyik része oldódott meg, mivel a feltorlódott 300-400 hajónak át kell kelnie a Szuezi-csatornán, amit csak konvoj szerűen több szakaszban tudnak megtenni. A csatorna korábban napi 50 hajó forgalmát bonyolította, ennél nagyobb forgalmat a biztonságos átkelés érdekében nem prognosztizálunk. Az hogy a csatorna előtt és mögött a torlódások mennyi idő alatt fognak megszűnni azt egyelőre nem látjuk, korai lenne még bármit is mondani, de minden az útvonalat érintő szállításban késedelme kell számítani. Várjuk a friss fejleményeket és a hajóstársaságok tájékoztatását a menetrendek változásában.

 

Amint van újabb hírünk, jelentkezni fogunk!