Az Ön logisztikai igényei - gondosságra szabva
Hírek
Mi az a blank sailing?
2023.03.27
Mi az a blank sailing?
Néhányan már biztosan hallottuk a kifejezést, de mit is jelent ez pontosan?

Elsősorban azt kell tudjuk, hogy a hajóstársaságok menetrendek alapján működtetik szervizüket és bizonyos kikötők között járnak a hajók körbe-körbe, ahol minden kört ún. Voyage numberrel látnak el. Minden hajóhoz tartozik egy menetrend (sailing schedule), amely az adott kikötőbe várható érkezést indulást jelzi – tájékoztatóként. Természetesen ez a menetrend menet közben változhat, a hajózás jellegéből következően, így ehhez igazítani bármilyen egyéb tevékenységet napra/órára pontosan nem lehet. Az említett körök között általában véve egy hét az időbeli különbség, ami adott kikötőből általában heti elhajózási lehetőséget jelent, ami persze függ az adott időpontban, régióból és/vagy kikötőkből a hajóstársaság rendelkezésére álló áru mennyiségétől.

A „Blank Sailing” annyit tesz, hogy egy adott útvonalon (körön) a hajóstársaságnak változtatnia kell az érintett kikötőkbe való menetrendjén, esetenként akár nem csak egy hanem több kikötőt is kihagyva az útvonalon, de lehet példa akár egy teljes régió kihagyására is.

Ilyen esetekben a hajóstársaság az érintett konténereket egy soron következő hajóval indítja, amelyik már érinti a „Blank Sailing” során kihagyott kikötőket. Ez persze késést és esetleges többlet költséget is jelenthet az induló kikötőben vagy a fuvardíjban egyaránt, ha menet közben változik, ezzel sajnos minden esetben számolni kell.

Jellemzően több oka is lehet, hogy a hajósok ehhez a megoldáshoz folyamodnak. Ilyen  lehet pld. sztrájk, háborús konfliktus, időjárási nehézség, kikötői túlterheltség vagy operációs probléma, természeti katasztrófa és egyéb nautikai okok.

Értelemszerűen a „Blank Sailing”- miközben számos árutulajdonos számára okoz(hat) problémákat- a hajóstársaságok ezt a forgalomszervezési módosítást nem a partnereik logisztikai folyamatainak megnehezítésére alkalmazzák, hanem csupán reagálnak a hajózás során felmerülő körülményekre.