Az Ön logisztikai igényei - gondosságra szabva
Hírek
Nemzeti Tengelysúly-ellenőrző hálózat (TSM)
2019.05.02
Nemzeti Tengelysúly-ellenőrző hálózat (TSM)
A 89 mérőpontból álló rendszerből 74 az útdíj rendszer ellenőrző kapuihoz kapcsolódik, a maradék 15 pedig határátkelőkhöz közeli helyeken került telepítésre.

Idén szeptembertől kezdi meg a működését az ún. Nemzeti Tengelysúly-ellenőrző hálózat (TSM), melyet a kormány a közlekedésbiztonság és a nemzeti útvagyon védelme érdekében hozott létre. A rendszer az EKÁER részeként működik majd, melyet az I-Cell Mobilsoft Zrt. és a Reaszfalt Kft. közreműködésével hoztak létre. A 89 mérőpontból álló rendszerből 74 az útdíj rendszer ellenőrző kapuihoz kapcsolódik, a maradék 15 pedig határátkelőkhöz közeli helyeken került telepítésre. A mérési pontokon az érzékelők mozgás közben képesek a járművek össztömegét és tengelyterhelését megállapítani. Az ellenőrzés során a túlsúlyosnak ítélt gépjárműveket a közúti ellenőr kitereli a forgalomból és helyszíni ellenőrzés során állapítja meg, hogy valóban túlterhelt e a jármű. Amennyiben igen, úgy szankcionál és csak abban az esetben engedi tovább a járművet, ha a sofőr megszüntette a problémát. Mindemellett az NKH 12 db ún. mobil dinamikus tengelyterhelés-mérő eszközt is be kíván szerezni, amely kiegészítené a fix telepített mérőhelyeket az országban. A mérőpontokat a következő oldalon lehet megtekinteni: https://obu.utdij.hu/hirek/tsm-merohelyei/

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapja alapján az alábbi büntetési tételekkel lehet kalkulálni túlsúlyra vonatkozóan:

Sávok Díj Felelős
5%-ig 30 ezer Ft feladó
5%-tól 10%-ig 80 ezer Ft feladó
10%-tól 20%-ig 200 ezer Ft felrakó
20%-tól 30%-ig 350 ezer Ft szállító
30% felett 500 ezer Ft gépjárművezető