Az Ön logisztikai igényei - gondosságra szabva
Szakmai
Csomagolás fertőtlenítése, fumigálás

FA CSOMAGOLÓANYAGOK FERTŐTLENÍTÉSE (FUMIGÁLÁS)

A fumigálás, a facsomagoló anyagok fizikai, illetve kémiai fertőtlenítését jelenti. Célja a különböző földrészeken őshonos élősködők, invazív fajok áthurcolásának megakadályozása másik kontinensre, amely komoly ökológiai illetve gazdasági károkat okoz. Ilyen kártevő például a fenyőrontó fonálféreg (Bursaphelencus xylophilus), amely komoly károkat okozott Japánban és az Egyesült Államokban, pedig önmagában nem lett volna képes helyváltoztatásra. A nemzetközi kereskedelemben alkalmazott fa csomagolóanyagok tökéletes táptalajnak bizonyultak a kártevőknek, melyek segítségével a korábbinál sokkal nagyobb távolságokra terjedhetnek és okozhatnak károkat rövid időn belül.

Ennek megakadályozására 2002. márciusában tette közzé a FAO az ISPM 15 nevű szabványát„ Guidelines for regulating wood packaging material in international trade” címmel, melyet elsőként Kína vezetett be. Később több távol-keleti ország is csatlakozott hozzájuk. IPPC honlapjáról angol, spanyol, francia, arab és kínai nyelven lehet letölteni pdf formában, illetve megtalálnak a fagosz oldalán magyarul.

Az Európai Unió is megalkotta saját irányelvét (2004/102 EK), amely előírja az ISPM 15 alkalmazását az unió területére belépő fa csomagoló anyagokról, így az importőröknek kötelező ezt a hatóságok számára bemutatni az áru európai kikötőkbe történő érkezéskor.

A fertőtlenítési folyamat során a faanyag belső állományát legalább 30 percig, minimum 56°C fokos hőmérsékleten tartják illetve külső Metil-Bromidos kezelést kap, amely a faanyagba ivódva gátolja a kártevők életfolyamatait. A kezelés végeztével a faanyagot az alábbi nemzetközileg jóváhagyott jelöléssel látják el, amelyről minden esetben tanúsítványt állítanak ki (Certificate of Treatment).

A szabvány nem vonatkozik a faalapú kompozit anyagokra, mint pl az OSB vagy MDF lap, furnér lap, rétegelt lemez, illetve a 6 mm-nél vékonyabb fa csomagol anyagokra.

(forrás: Fagosz)

Cégünk fumigálásról szóló cikkét a következő oldalon találja meg: http://hvg.hu/gazdasag/20130424_Retteg_az_EU_Kinabol_erkezik_a_XXI_szazad